Narkoman.

Jeg føler at det ordet er et av de mest forhåndsdømmende ordene som finnes.

Hva ser du for deg? Jeg ser en sliten, rufsete og ustabil fyr i 40-årene med skittent hår, klær på halv åtte og med en eim av rus som treffer deg hvis du så mye som tør å ta et åndedrag idet du går forbi en. En sånn en, liksom. En av de. Det er jo oss “sunne og ordentlige” mot de sant? De er som rotter, de er skitne og vi skal helst gjemme dem vekk. De må ikke komme på overflaten, der med oss. Det blir så uryddig. Vi må stue de vekk en plass, bak søppelspann kanskje. Det er en verdig nok plass for de.
Men vet du hva. Det er faen ikke sant. Narkomane er et ord, det er ikke en person. Det beskriver ikke annet enn at rus er en del av deres liv. Men så er det også det eneste man vet. Det er alltid en historie bak hvorfor og hva og hvem. Alltid. Og det jeg tror på, er at hvis hvemsomhelst hadde blitt utsatt for akkurat det samme en hvilkensomhelst narkoman, så hadde det gått likedan med dem. SÅ HVEM ER DU TIL Å DØMME? HVEM ER JEG TIL Å DØMME?

Skal vi se ned på dem som har hatt det verre enn oss?  De som hvor livet kanskje har bestått av utrygghet, store hull i nettverk, misbruk, mishandling, alkohol/rus i hjemmet, manglende forbilder, ingen fremtidsplaner, ingen håp, ingen ting å holde seg fast i, manglende utdannelse, eller kanskje fysiske/psykiske skader?
- Det  høres jo logisk ut.

Mamma sier alltid at jeg ikke skal snakke tilbake til “slike”. Ikke bare narkomane, men også asylsøkere og egentlig hvem som helst menn av fremmed sort. Det dumme med dette er at min mamma er den mest udømmende og kjærlige sjel, full av empati. Hva sier ikke det om dem som er full av skepsis og tvil?
Nå kan du jo lure på hvorfor hun skulle sagt noe slikt. Vel, tingen er at jeg alltid blir “utsatt” for en ufrivillig samtale her og der. Det er vel noe med meg som virker som en magnet på spesielle typer. Men jeg kan med hånden på hjertet si at noen av disse samtalene jeg har hatt har vært de mest betydningsfulle og åpne samtalene i mitt liv. Og personene er mennesker jeg husker i lang, lang tid.

Spesielt en i natt. Vi ventet på bussen sammen, jeg og han. I trettiminutter. Han var usedvanlig pen, (enda en fordom jeg (vi) har; narkomane er jo ikke pene..?) og da mener jeg pen som i heijegeretordentligtiltrekkendevesen-pen. Tennene hans var hvite og satt fint på rekke og rad. Han var så snill. Ordentlig snill. Og jeg kjente hjertet mitt varmet. Vi snakket om mye. Eller for å være ærlig, han snakket om mye. Men jeg lyttet. Jeg tenker om det som så privat og meningsfult at det hadde vært respektløst å skrive så mye som et ord i referat av hva han sa. Men jeg vet historien hans. Jeg så ting, og jeg er såpass menneskekjenner at jeg vet at hvert eneste ord var sant.

Vi mennesker er de samme. Vi er så enkle. Og det er kanskje derfor det er så altfor enkelt å skyve vekk de som er annerledes fra en selv. Frykten for uvitenhet. Men i natt nektet jeg å høre på mammas advarsler, tross den stygge drapssaken med narkomane nå nettopp. Alt et menneske trenger er nærhet og varme. Et vennlig sinn, et vennlig smil, et vennlig ord. Hvorfor er vi så skeptisk? Gir vi litt av oss selv kan vi alle være med på å gjøre verden til et bedre sted.

Prøv det du også. Ikke se ned i bakken eller på mobilen neste gang noen nærmer seg deg. Noen som kanskje har ramlet litt på siden. Det kunne vært deg, vet du.

me 019

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

6 kommentarer

 1. Redneck

  juli 3, 2010 at 3:35 am

  Ja, bak ordet narkoman finnes det forskjellige mennesker med historier. Gode og dårlige folk.

  Men vi ser oftest bare ordet narkoman.

  Mora di er redd for deg, sjølsagt! :D

  Ja, “Narkoman” blir liksom en felles personlighet…
  Men ja, er klar over at det er derfor hun sier så. Men er forhåndsdømmende og litt paranoidsk (er det siste et ord?) :P

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 2. Sliceofheaven

  juli 3, 2010 at 9:05 pm

  Hehe… ja moren din er redd for deg, og prøver vel bare å få deg til å tenke deg om to ganger før du åpner for kontakt.

  Og jeg er helt enig, man skal ikke forhåndsdømme, og man skal ikke sette folk i bås. Alle har sin historie.

  Ja =)

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 3. Evaline

  september 30, 2011 at 12:33 am

  There are no words to desrcbie how bodacious this is.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 4. qjionjztg

  september 30, 2011 at 10:40 am

  xEgxjt kkychmuvutkw

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 5. eklrakpemb

  oktober 2, 2011 at 11:20 am

  V8252L , [url=http://ynztflrhkmqc.com/]ynztflrhkmqc[/url], [link=http://dbzndwuxlyvl.com/]dbzndwuxlyvl[/link], http://rnwcyehznzgp.com/

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 6. fesjwlwh

  oktober 3, 2011 at 10:30 am

  9bXwvu otxrlmgyrdfr

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00